Verslagen

negende en laatste zomerwedstrijd 2023 Akkrum/Terhorne

In Akkrum was het helemaal niets, ik denk door het vele water wat er de laatste dagen was gevallen was er weinig tot geen vis aanwezig, mede daardoor is door het bestuur besloten om, voor diegene die dat wilden uit te wijken naar het dichtbij gelegen Terhorne, ook hier bleek ter plaatse dat het weer zijn sporen had achtergelaten, meer stroming minder vis, we moesten het er maar mee doen. De laatste wedstrijd betekend natuurlijk ook dat er beslissingen gaan vallen, bij de ringvissers was het alleen nog spannend omtrent het aantal kampioenschap en het gewicht. Harrie Kregel was niet meer in te halen voor het algemeen kampioenschap en eindigde met meer dan 1000 punten verschil op nummer 1, hij ving in Terhorne nog 67 stuks en 15 pond, nadat hij in Akkrum geen beet had gezien, B. Siegers werd toch nog aantal kampioen ondanks zijn “maar” 14 stuks, hij dacht hiermee zijn voorsprong wel te verspelen maar daar de anderen ook nauwelijks vis vingen was Be toch nog blij na afloop, het gewicht kampioenschap was een prooi voor Geert Nieboer die daardoor een wat wisselvallig seizoen toch nog goed afsloot, hij sloot af met 21 vissen en 6 pond. Jan en Ginie Gritter zochten een heel ander plekje op en vingen jammer genoeg teveel kleine vis, er bleven respectievelijk 25 en 15 visjes over met een gemiddeld gewicht van 50 gram. Bij de netvissers, waar wel alle vis telt, was de beslissing omtrent het algemeen kampioenschap ook al gevallen, Jan Luinge R.zn. stond ver voor op de rest en eindigde met bijna 500 punten voorsprong als eerste bij de netvissers, hij viste vorig seizoen nog bij de “ringers” maar wou doordat Jan met zijn gezondheid sukkelt het eens proberen bij de netjongens met alle gevolgen van dien, Jan Gefeliciteerd. Voor het aantal was de spanning ook niet zo groot meer door de grote voorsprong van Roel Velema, hij werd dan ook verdiend aantal met bijna 600 vissen, voor het gewicht was het des te spannender want Martinus Luinge moest nog 1100 gram goedmaken op Patrick Hagenouw, het scheelde uiteindelijk maar 2 kilo, mede doordat Patrick niet aanwezig was, maar doordat Martinus er een Zeelt bij had van 1700 gram wist hij, zij het moeizaam, toch voorbij Patrick te komen en zo het gewicht kampioenschap op te eisen. Bij de netvissers was het deze keer Roel Velema die eerste werd met 87 visjes en 2700 gram Martinus werd tweede met 45 vissen en 3100 gram met dank aan de zeelt, ook Anton Meijer deed het weer redelijk met 53 stuks maar zoals gewoonlijk weer te kleine visjes om echt om de prijzen mee te doen, zijn gewicht 1500 gram. Hiermee zijn weer alle beslissingen gevallen en wil ik alle kampioenen feliciteren met hun resultaat. De gehele eindstand is te zien bij de link “uitslagen”. Al met al weer een leuk seizoen met een iets mindere afsluiting maar zo gaat het nu eenmaal bij het vissen, het blijft onvoorspelbaar. Tot volgend seizoen.

Achtste zomerwedstrijd 2023 Terhorne

Terhorne, het Kameleondorp, heel veel water, dus een paradijs voor onze vissers, het weer was net als voor 2 jaar terug in dezelfde plaats, niet al te best. toch vond ook nu iedereen weer zijn favoriete plekje, Harrie Kregel dook zoals gewoonlijk weer de haven in, en ving daar een mooi aantal van 125 vissen met het mooie gewicht van bijna 29 pond, meer dan genoeg voor de dagoverwinning, goede tweede was Geert Nieboer, hij bleef bij de auto op de stopplaats midden in het dorp, zijn vangst van 81 stuks en 16 pond. Dit waren eigenlijk ook de uitschieters want de rest van de vissers zaten wat aantallen en punten redelijk dichtbij elkaar, ons echtpaar Gritter vingen hun vis in de Zandsloot en hadden 43 en 28 stuks met een gemiddeld gewicht van 100 gram per vis, mooie vis dus, de netvissers konden de vis wat minder vinden, alleen Anton Meijer had nog redelijk aantal met 60 stuks in Heerenzijl net buiten Terhorne en was daardoor ook winnaar bij de netvissers. de rest kwamen niet verder dan 30, 26, en 20 stuks met veelal kleinere vis en 1 hele dikke brasem gevangen door “good old” Jan Luinge. Volgende keer beter zou ik zeggen, gesproken over die volgende keer, dan gaan we naar Akkrum, met hopenlijk wat meer succes.

Zevende zomerwedstrijd 2023 Emmeloord

Emmeloord in de Noordoostpolder, een plek waar eigenlijk drie kanalen samenkomen, t.w. de Zwolsevaart, de Urkervaart en niet te vergeten de Lemstervaart, allemaal rechtuit rechtaan. De meeste ringvissers zochten hun heil in de Lemstervaart in het park, een beetje moeilijk in het begin daar er al een andere club hun wedstrijdparcours had uitgezet maar toch vond iedereen zijn stekkie en de pret kon beginnen, de enigste nog actieve (loper) visser Harrie Kregel begon en eindigde zijn wedstrijd in het bos, het resultaat 163 vissen en bijna 30 pond, een goede vangst zonder ook maar 1 brasem, Jan en Ginie bleven aan de rand van hetzelfde bos op 1 plek dit bleek toch iets minder effectief, zij kwamen tot respectievelijk 61 en 57 vissen en 8 en ruim 10 pond, Nog een ringer Geert Nieboer bleef midden in het dorp op de kade, ook hier was de vis niet zo massaal aanwezig althans niet de grote vis, Geert ving hier 59 stuks met bijna 9 pond, Jan Luinge R. zn. viste, alles tellend, 156 visjes bij elkaar met maar een gewicht van 8 pond, hij was opnieuw de nummer 1 bij de netvissers, Roel Velema ving in de Urkervaart 134 visjes en ruim 10 pond, Maatjes Martinus en Jan Luinge(bode) visten op dezelfde plek respectievelijk 82 en 60 visjes bijelkaar met een gewicht van 5200 en 3400 gram. Anton Meijer ving in de Lemstervaart 72 visjes en 10 pond onze twee feedervissers Willem Pol en Patrick Hagenauw beleefden elk een heel verschillende dag, terwijl Willem het meest baarsjes ving was het Patrick die opviel met het vangen van redelijk veel brasems met een gewicht van ruim 30 pond en “maar” 28 stuks, goeie vis dus. Be Siegers was er helaas niet bij, vanwege een vermoeiende Rodermarkt. Mede door het uitzonderlijk mooie weer werd het een prachtige visdag met zoals gewoonlijk wisselende resultaten en zo zal het ook altijd blijven, tot de volgende wedstrijd op 28 Oktober in Terhorne. Vertrek 7.00 uur, tot dan.

Zesde zomerwedstrijd 2023 Uitwellingerga

Uitwellingerga, een plek onder de rook van Sneek, met erg veel vismogelijkheden, en het Margrietkanaal als hoofdader, eigenlijk een plek waar we elk jaar naartoe gaan, zo ook dit jaar, vreemd genoeg gaan onze vissers ook meestal elk jaar weer naar dezelfde plek, de netvissers zitten het liefst in het grote kanaal, dit was deze editie niet de beste keuze maar dat weet je van tevoren niet, Martinus en Jan Luinge en Roel Velema konden niet op hun vaste plekken zitten daar ze dachten dat deze al bezet waren, dus andere kant brug, Roel wist nog de beste vangst te boeken met 14 vissen en 15 pond, de andere twee kwamen niet verder dan 8 en 5 pond, ringvisser Geert Nieboer daarentegen zat tegenover hun en wist toch behoorlijk meer vis te vangen 29 stuks maar wel met een gewicht van 32 pond. Willem Pol met de feeder kwam in het kanaal ook niet verder dan 11 vissen en ruim 16 pond. Winnaar bij de netvissers was opnieuw Jan Luinge R. zn., hij heeft dit jaar de overstap gemaakt van de ringvissers naar de netvissers en maakt gretig gebruik van het feit dat hier alle vis telt, daar Jan een echte aantalvisser is en dus de meeste punten haalt uit zijn aantal, zo ook nu weer, maar liefst 181 stuks met maar een gewicht van 10 pond, ruim voldoende om de brasemvissers eronder te krijgen, hij deed dit echter op een heel andere plek nl de Oppenhuizervaart richting Sneek. Bij de ringers gaat het in Uitwellingerga meestal ook om de brasems, Harrie Kregel is nog goed ter been en kiest daarom meestal voor de Horsesloot bij het viaduct met nogal wat obstakels zoals bos en dus snoeiwerk, heb je dit ervoor over dan is de beloning er vaak ook naar, het was dit jaar wat minder dan andere jaren maar 70 stuks en 48 pond is toch altijd nog de moeite waard. B.Siegers ving ze verderop in het Margriet kanaal op de losplaats voor boten met gevaarlijke stoffen, hij ving 105 stuks met een gewicht van 32 pond, Jan en Ginie tenslotte begonnen bij het Stobberak(Horse) maar eindigden bij het pontje resultaat 48 en 37 stuks met een enkele brasem, zo zijn jullie weer op de hoogte van onze visavonturen in Uitwellingerga, volgende wedstrijd, wat verder weg namelijk Emmeloord. Tot dan.

Vijfde zomerwedstrijd 2023 Franeker

Franeker in plaats van Ritzumazijl, we kregen berichten dat er nauwelijks te vissen zou zijn in Ritzumazijl, dus moesten we op zoek naar een andere plek, dit werd Franeker, iets verder weg maar met veel viswater, het was minstens 20 jaar geleden dat we daar waren geweest dus dat leek ons wel wat, het Harinxmakanaal met een paar zijtakken, kansen genoeg voor elk wat wils. Toch visten de meeste vissers in het kanaal zelf met wisselende resultaten, veel klein spul maar bij de netvissers telt elk gevangen visje dus vel aantal met een hele enkele brasem, J.Luinge ving eigenlijk alleen maar kleintjes maar wel meer dan 200 stuks, zijn gewicht 11 pond, de nr. 2 was een feedervisser nl. Henk Gritter hij ving midden in Franeker 35 stuks met een gewicht van bijna 26 pond, mooi spul dus, de nr 3 was Roel Velema met 131 en 6 pond. De nr. 4 bij de net vissers was opnieuw een feedervisser nl. Ramon Gritter, hij iets meer aantal dan zijn vader maar bleef steken op bijna 25 pond, hij ving ook een grote snoekbaars maar helaas voor hem telt deze niet mee voor de wedstrijd, ook Martinus Luinge ving redelijk aantal, 79 met een gewicht van ruim 8 pond, de rest van de netvissers liet het een beetje afweten. bij de ringvissers was het Geert Nieboer, die de brasems nog wel wist te vinden, hij ving 54 stuks en ruim 28 pond, genoeg voor de eerste plek bij de ringers, Nr. 2 was Harrie Kregel, hij ving in een zijkanaaltje 87 stuks met een gewicht van bijna 17 pond, in hetzelfde water ving B. Siegers 46 en bijna 7 pond, goed voor de derde plek, ook hier liet de rest het wat afweten met vangsten van ongeveer 25 stuks en 4 pond. volgende keer beter zullen we maar zeggen, die volgende keer gaat overigens naar een bekend plekje nl. Uitwellingerga, succes allemaal.

Vierde zomerwedstrijd 2023 L.Weerder Wielen/Fammensrakken

Voor velen onder ons een bekende plek, de meesten kozen er dan ook voor om ook maar weer op dezelfde plek te gaan zitten, dit bleek in veruit de meeste gevallen niet de beste keuze, alleen Geert Nieboer deed dit wel goed, hij stak er met kop en schouders bovenuit, zijn vangst 59 stuks en 25 kilo. Jan en Ginie bleven deze keer bij L.W.Wielen, daar ze de week ervoor slecht hadden gevangen in de Fammensrakken, dit bleek na een redelijk begin ook niet zo’n goede keuze, respectievelijk goed voor 38 en 51 kleine visjes. Allen Jan Luinge R.Zn en B.Siegers gingen naar de Fammensrakken, Jan ving goed op een plekje die meestal wordt ingenomen door Harrie Kregel, maar aangezien die in Oostenrijk zat zag Jan zijn kans schoon, hij ving hier 86 stuks met een gewicht van bijna 10 kilo, veruit genoeg voor de dagwinst bij de netvissers. B.Siegers ving op zijn plek bij het hek weinig 28 stuks en nog geen 2 kilo, hiermee liet hij een mooie kans om dichterbij Harrie te komen liggen. Verder werd er eigenlijk maar weinig gevangen en ook nog kleine vis, jammer maar helaas volgende keer beter en dan gaan we naar Franeker, succes allemaal.

Derde zomerwedstrijd 2023 Driewegsluis

Driewegsluis, een prachtig mooi plekje achter Wolvega, daar waar de Linde en de Helomavaart bij elkaar komen, toneel voor onze derde wedstrijd van deze zomer, en eindelijk was het ook zomer, mooi weer stralende zon en een temperatuur van iets meer dan 20 graden, de ingredienten voor een wedstrijd met veel kleine vis met een enkele brasem, de ringvissers gingen, op twee na, allemaal naar het zg. eilandje, een doorvaart tussen de beide riviertjes in, Harrie Kregel ving hier de meeste vis bijna allemaal op 1 plek, nl. 123 met een gewicht van 23 pond. Tegenover Harrie zaten Jan en Ginie Gritter zij vingen respectievelijk 41 en 59 stuks met een gewicht van 9 en 11 pond. De enigste netvisser die op deze plek zijn geluk beproefde was Roel Velema, zijn 52 stuks waren goed voor bijna 7 pond, bij de netvissers was dit goed voor de vierde plaats, nummer 1 bij de netvissers was deze keer Martinus Luinge met 83 stuks en 7 pond, Patrick Hagenouw pakte de dikste vis met een gewicht van bijna 5 pond, dit betrof een brasem. Dit bracht met elkaar voor Patrick 48 vissen en 10 pond, goed voor een tweede plaats, de derde plaats tenslotte was voor “Good old” Jan “bode” Luinge, hij ving 56 stuks met een gewicht van ruim 6 pond, vergeet ik bijna nog een positieve uitschieter bij de ringvissers nl. Be Siegers hij ving achter de strobalen op de hoek 91 vissen met een gewicht van 24 pond, hiermee was hij de nummer twee bij de ringvissers. Ook de andere vissers vingen meest klein spul maar ook zij waren na deze prachtige dag tevreden, onze volgende wedstrijd gaat naar Fammensrakken en de Langweerder Wielen, tot dan.

Tweede zomerwedstrijd 2023 Workum

Workum, stond deze keer gewoon ingepland, dus togen we opnieuw naar het mooie plekje aan het IJsselmeer, de meeste vissers kozen voor hetzelfde stekje als 14 dagen terug, toch leverde dit wisselende resultaten op, de ene visser had wat minder aantal, de ander wat meer gewicht, door elkaar was het de tweede wedstrijd wat minder dan de eerste. Bij de netvissers was het opnieuw Jan Luinge die de beste was met iets meer aantal, maar aanzienlijk minder gewicht, 143 stuks en 8 kilo, nieuwkomer P.Hagenouw deed het uitstekend, met “maar” 26 stuks maar wel 11 kilo, dit was goed voor de 2de plaats bij de netvissers, de nr. 3 was Roel Velema met veel minder aantal dan vorige keer, maar met bijna hetzelfde gewicht 7 kilo, en 35 vissen. de ringvissers zaten op dezelfde plekken met bijna dezelfde resultaten, Harrie Kregel ving maar een paar kilo minder nl. 32 kilo maar wel meer dan 50 stuks minder dan voor 14 dagen terug nl. 108 stuks, opnieuw het beste plek tegen over de melkfabriek, nr. 2 B.Siegers ving op een geheime plek na veel omzwervingen ook 108 stuks maar met iets minder gewicht dan Harrie nl. 24 kilo. Nummer 3 was een oude bekende, die tegenwoordig de voorkeur geeft aan roofvissen, maar als Workum op het programma staat gaat hij graag nog een keer mee, Albert Kruijer ging ook nu weer naar zijn favoriete stekje bij de brug, waar hij 70 stuks ving met een gewicht van bijna 14 kilo. Jan en Ginie gritter zaten ook nu weer op dezelfde stek met als resultaat, ongeveer dezelfde aantallen, maar aanzienlijk minder gewicht, veel minder brasem, desalniettemin waren ze ook nu weer dik tevreden met aantallen van respectieveljik 92 en 84 stuks, met gewichten van bijna 14 en 11 kilo. Zo was ook deze wedstrijd in Workum weer een succes, mede door het mooie weer. De volgende wedstrijd gaan we naar Driewegsluis achter Wolvega, Succes mannen en vrouw.

Eerste zomerwedstrijd 2023 Workum

Workum, in plaats van Stavoren, waar gewoonweg geen fatsoenlijke vis was te vangen, Jan had er geen beet gehad, Ginie heeft er welgeteld 3 grondels gevangen. Genoeg redenen dus om van plek te veranderen, het werd, mede door de goede ervaringen om deze tijd van het jaar, Workum en ook deze keer liet deze plaats ons niet in de steek, met een gemiddelde van 86 vissen per persoon kunnen we spreken van een hele goede generale voor de rest van het seizoen, wel zat er behoorlijk verschil in de gekozen visplek, zo waren de vissers die gekozen hadden voor de Horsea zeer tevreden want hier zat vandaag de meeste vis met ook veel brasem als aangename bijvangst, zo ving Harrie Kregel 161 stuks met een gewicht van ruim 36 kilo, vlak naast hem zat onze voorzitter Jan Gritter die vrouw Ginie regelmatig moest aanroepen voor het scheppen van een brasem, denk nou niet dat ze hier een hekel aan had want deze twee zijn al heel lang een gelukkig paar, en daar hoort elkaar helpen natuurlijk ook bij, Ginie zelf was ook tevreden met 94 vissen en ruim 19 kilo, hiermee werd ze overigens vierde want ook B.Siegers wist even verderop 61 vissen te vangen met op de schaal ruim 23 kilo. Geert Nieboer koos ongelukkig voor hem, om bij de eerste stopplaats te blijven en daar was aanzienlijk minder vis aanwezig met een enkele brasem, hij kwam tot 45 vissen met 9 kilo op de schaal. De netvissers besloten, op 1 persoon na, bij de eerste stopplaats te blijven, de eerste plaats was voor Jan Luinge R.zn. die naast B.Siegers in de Horsea zat, als enige netvisser, hij ving dan ook 135 vissen met bijna 18 kilo, De nr. 2 in het net was Roel Velema, met goed aantal nl. 125 stuks met ‘maar” ruim 7 kilo, aanzienlijk meer aantal maar ook aanzienlijk minder gewicht dan nr. 3 Martinus Luinge, Hij kwam tot 61 stuks maar wel met een gewicht van ruim 11 kilo. De andere Jan Luinge had ook een redelijke dag hij ving 44 stuks maar wel met meer gewicht dan Roel Velema met 125, nl. 8 kilo, tot slot de nr. 5, dit was Anton Meier met 50 stuks en bijna 5 kilo. Het begin van een nieuw seizoen met een oud nieuwigheidje namelijk de Toto, na jaren weggeweest te zijn kwam het bestuur met de toto op de proppen, in de jaren 60/70 een succes dus waarom nu niet, de eerste toto werd een prooi voor Jan Gritter en Jan Luinge R.zn. Rijk word je er niet van, leuk is het wel. Gefeliciteerd en tot de volgende wedstrijd op 29 April.

Negende zomerwedstrijd 2022 Oldeboorn.

Oldeboorn, een klein plaatsje aan de rivier de Boorne, het decor voor onze laatste zomerwedstrijd, altijd spannend want er kan in de stand nog van alles veranderen, zo was het vooral nog spannend bij de netvissers wie er met het kampioenschap vandoor zou gaan, dit ging voornamelijk tussen Martinus Luinge en Roel Velema, Roel ving 135, Martinus “maar” 97, billenknijpen dus, toch bleek de voorsprong in punten net genoeg te zijn voor Martinus, hij hield 5 puntjes over, net genoeg dus. De vangsten waren over het algemeen minder dan de jaren ervoor en de vis was ook een stukje kleiner, toch wist Harrie Kregel nog 156 visjes te vangen met een gewicht van 25 pond, ook Geert Nieboer liet, na een wat slechtere periode, weer eens van zich horen, hij ving 118 stuks en 22 pond. Dit waren wel de uitzonderingen want over het algemeen werden er redelijke aantallen gevangen tussen 40 en 100 vissen. Bij de ringvissers was het alleen nog spannend omtrent de aantal en de gewicht kampioen, dit ging tussen B.Siegers, Jan Luinge en Geert Nieboer, waarbij B.Siegers aan het langste eind trok wat betreft het aantal en G.Nieboer voor het gewicht, Geert kwam een paar visjes tekort voor het aantal. Al met al een goede afsluiter want iedereen ging na afloop met een leuke vleesprijs naar huis. Tot het volgend seizoen en mocht je nieuwsgierig zijn, het programma voor volgend jaar staat al op de site.

Achtste zomerwedstrijd 2022 Harlingen.

Harlingen, aan het eind van het Harinxmakanaal, of is het het begin, wie het weet mag het zeggen, wat wel zeker is dat het brak water is, tenminste voor de sluisen, daar waar de meeste vissers deze keer naar toe gingen. Driekwart van de club nam hier plaats, achteraf een goede keuze want er werd redelijk tot goed gevangen met zelfs twee man over de honderd en dat op 1 plek. Roel Velema was spekkoper met 112 vissen en bijna 14 pond, zijn schaduw Martinus Luinge wist hier vlakbij 101 vissen te vangen, maar deze waren in totaal net iets zwaarder dan die van Roel, het leverde een verschil op van 6 puntjes, ook vrouw Gritter deed van zich spreken met 76 stuks en bijna 18 pond, Jan bleef deze keer iets achter, maar zij toch ook nu weer genoten te hebben van een mooie dag en daar draait het uiteindelijk om. De enige 2 vissers die niet naar het kanaal gingen vingen ook goed, in de Franekertrekvaart vingen Harrie Kregel en Geert Nieboer, respectievelijk 115 en 98 stuks die gemiddeld iets dikker waren dan in het kanaal met gewichten van bijna 28 en 21 pond, hier werd ook de vangst gemeld, en dat kan natuurlijk met dat brakke water, van een flinke krab die er overigens wel voor zorgde dat het snoer van Harrie bij het eraf vallen van de krab in de boom belandde, dag snoer en dobber. Onze feedervisser Willem Pol ving niet dat wat hij graag wilde namelijk brasem het waren volgens zeggen meest platters van een paar honderd gram, het leverde hem 30 vissen op met een gewicht van 11 pond. onze laatste wedstrijd alweer van dit seizoen wordt gehouden in Oldeboorn, hier gaan dus de beslissingen vallen dit jaar met nog vele kanshebbers, bij de netvissers zal het waarschijnlijk gaan tussen Martinus Luinge, Roel Velema en Anton Meijer. Bij de ringvissers is het algemeen kampioenschap al vergeven maar voor het aantal en gewicht kampioenschap komen zeker nog 4 of 5 personen voor in aanmerking t.w. Be Siegers, Geert Nieboer, Jan Luinge, en Jan en Ginie Gritter. Zet hem op dus deze laatste wedstrijd van het seizoen.

Zevende zomerwedstrijd 2022 IJlst

Wedstrijd 7 IJlst, een plek met redelijk veel mogelijkheden, de Geeuw, meestal de plek voor de Luinge jongens, Jutrijpervaart, zoolsloot, de Wijmerts en dan natuurlijk het water dwars door IJlst, uitlopend bij Nijezijl. Mogelijkheden genoeg dus, de aantallen waren redelijk, de gewichten vielen wat tegen, weinig brasem dus, de Luinges konden niet zitten waar ze graag wilden, hun vaste stekkie aan de Geeuw was bezet door een flinke bult zand, jammer maar helaas. Ze kwamen terecht bij ons vissend koppel Jan en Ginie Gritter midden in IJlst bij de haven, mooi plek met redelijk vis de mannen en vrouw vingen tussen de 60 en 95 vissen op 1 plek en waren zichtbaar tevreden. Ook Anton Meijer deed het goed met 105 visjes en bijna 7 pond maar alles telt dus prima de luxe. De nog enige loper onder ons Harrie Kregel maakte ook nu weer redelijk wat kilometers maar dit werd wel beloont met 106 stuks en ruim 22 pond, “Good Old” Jan Gritter wist zijn vrouw eindelijk eens weer te verslaan met 81 vissen en ruim 13 pond, goed voor de tweede plaats bij de ringvissers, B.Siegers deed het ook weer goed met 75 vissen en bijna 14 pond. Topper Geert Nieboer laat het dit jaar wat afweten mede door zijn steeds minder wordende gezondheid, hij eindigde in de achterhoede met 40 stuks en 6 pond, volgende keer beter zullen we maar zeggen. Het weer viel enorm mee, er was ons veel regen beloofd maar de spetters waren op de tegels te tellen, geluk dus, al met al een mooie dag, volgende wedstrijd staat Harlingen op het programma, dus tot dan.

Zesde zomerwedstrijd 2022 Uitwellingerga

Wedstrijd nummer 6 alweer, uitwellingerga een plek met vele mogelijkheden, o.a. het Margrietkanaal, de Horsesloot, de Brekken, de Broeresloot en vele andere vaak wat kleinere wateren, de meerderheid van onze vissers kiezen toch elk jaar weer voor het Margrietkanaal,ook vaak om de goede bereikbaarheid met de auto, meestal kun je die achter je kont kwijt en dat past een beetje bij onze steeds verouderende club en leden, toch was het deze dag niet de beste plek om te vissen, wel mooi weer maar weinig vis, alleen ons nieuw lid Willem Pol deed het redelijk met 17 vissen maar wel 23 pond, goed voor 131 punten, deze werden gevangen met de Feederhengel, toch iets wat bij onze club nog steeds niet zo is ingeburgerd. De rest van de vissers bleef steken op 65 punten of minder, niet geweldig dus. Bij de ringvissers was het H.Kregel, die in de Horsesloot 94 stuks ving met een gewicht van 48 pond, moet wel worden bijgezegd dat hij eerst flink met de snoeischaar bezig moest om een fatsoenlijk plek te maken, je moet het er maar voor over hebben. Ook was hij de grootste pechvogel want een karper zorgde ervoor dat zijn hengel doormidden brak, gelukkig voor hem had hij een tweede hengel bij zich zodat hij de strijd kon voortzetten. B.Siegers blijft verbazen, nu was zijn vangst van 75 vissen en 32 pond goed voor een 2de plek en stijgt hij met stip naar de tweede plek in het algemeen klassement. Ginie onze enige vrouw in het gezelschap deed het ook weer goed, 55 stuks met een gewicht van 26 pond, ze vingen de vis bij het pontje naar Langweer. Geert Nieboer had ook een redelijke dag, hij ving, met de gewone hengel, 20 stuks met een gewicht van ruim 26 pond. Al met al een wat weer betreft, mooie dag met niet al te beste vangsten. Volgende keer beter zullen we dan maar hopen, dan gaan we naar IJlst, tot dan.

Vijfde zomerwedstrijd 2022 Engelenvaart

Voor de vijfde wedstrijd stond eigenlijk Mildam op het programma, maar na een bezoek van onze voorzitter aan het wedstrijdwater bleek dit dusdanig veranderd met keien in plaats van gras en enorme rietvelden, jammer maar helaas. Dit hield wel in dat er een andere plek gevonden moest worden, zaterdagmorgen werd er besloten in overleg met de aanwezige leden om naar de Engelenvaart te gaan, hier hadden we goede ervaringen mee tijdens onze koppelwedstrijd van 2020. We gingen wel aan de andere kant van de snelweg waar je de auto letterlijk en figuurlijk achter de kont kon parkeren, voor velen een uitkomst. Deze wedstrijd ging nou niet bepaald de boeken in als “grote vissen” plek maar ja, dat weet je van tevoren ook niet. Er werd weinig tot niet gelopen, men hoopte allemaal op den duur de brasem erop te krijgen maar die lieten het lelijk afweten, mooie plekken, kleine vis. B.Siegers komt na een twijfelend begin steeds beter voor de dag, hij werd dan ook de dagwinnaar met 78 stuks en bijna 18 pond, gevolgd door H.Kregel met 62 en 15 pond, de nr. 3 was Ginie met 56 en ruim 8 pond, nog mooier natuurlijk was het feit dat jan en Ginie er na hele lange tijd (ziekte) er weer bij konden zijn. Welkom terug zou ik zeggen. De netvissers waren goed vertegenwoordigd met 10 man, ook hier veel kleine vis maar de aantallen maakten veel goed. Hier was het Arjan Gritter, ook na lange afwezigheid, die de meeste vis ving, 88 stuks en 14 pond, goed gedaan Arjan. de nummer 2 was de koploper bij de netvissers M.Luinge hij deed goede zaken in het klassement met 74 stuks en ruim 8 pond. De nr. 3, ook terug van weggeweest, was R.Velema, hij ving 68 stuks en 6 pond. Over een maand gaan we naar Uitwellingerga, een plek van meestal grote vissen. Maar eerst op vakantie. Tot dan.

Koppelwedstrijd 2022.

Na de afgelasting van vorig jaar, eindelijk weer een koppelwedstrijd, een paar “vaste” vissers lieten het afweten om uiteenlopende redenen, dit mocht de pret niet drukken, we begonnen met 6 koppels aan de wedstrijd, deze werd gehouden in het Hoendiep bij Enumatil. Naast het goede weer werd er ook nog goed gevangen, vooral in de scherpe bocht waren de vissen rijkelijk vertegenwoordigt, Jan Pleiter, toch niet de eerste de beste, wist er maar liefst 101 vissen te vangen, dit was voor Jan tevens zijn persoonlijk record, het was zelfs zo goed dat als Jan de hengel even neerlegt om te roken, er zomaar een vis aanhangt en dat verbaasde Jan toch wel een beetje. Hoe dan ook, Jan werd samen met Jan Gritter Algemeen kampioen met een totaal van 135 vissen met een gewicht van 3.600 gram meest kleine vis dus. De nr’s 2 waren Harrie Kregel en Lammert Pleiter met 91 stuks en 6.700 gram, dit was goed voor het gewicht kampioenschap. De nummers 3 waren Geert Nieboer en Ginie Gritter, ze vingen samen 118 stuks met een gewicht van 3.100 gram, zij werden de aantal kampioenen. Over het algemeen waren de aantallen goed maar hadden de kleine visjes de overhand, alleen Patrick Hagenouw had goede vis maar hij had er maar 9 stuks met wel een gewicht van bijna 11 pond, hij ving ze aan de feeder. Individueel sprong Jan Pleiter er dus uit met 101 stuks maar ook Geert Nieboer en Harrie Kregel vingen redelijk met 65 stuks, net als onze enige vrouw in ons gezelschap Ginie Gritter, zij ving 53 stuks. Al met al een zeer geslaagde dag die afgesloten werd met een zeer gezellige barbeque, het bleef nog lang onrustig in Peize en omstreken. Tot volgend jaar.

Avondcompetitie 2022.

De avondcompetitie is weer ten einde met wisselende successen zonder grote uitschieters, op een paar avonden liet ook het weer ons in de steek zodat men op tijd afhaakte, de eerste wedstrijd was bij de Oosterbroekenbrug in het N.W. kanaal, de vangsten vielen niet tegen maar de kou wel, hier won H.Kregel voor J.Luinge en G.Nieboer. De tweede wedstrijd was ook in het N.W. kanaal deze keer bij de scouting van Haren. Hier waren eigenlijk maar 2 personen die redelijk hebben gevangen t.w. H.Kregel en J.Luinge, Harrie had wat minder aantal maar het gewicht zorgde ervoor dat hij toch voor Jan bleef, dit kwam eigenlijk doordat deze twee wat verder liepen dan de rest, het is maar wat je ervoor over hebt. Wedstrijd 3 was opnieuw bij de oosterbroekenbrug dit vanwege de harde wind en hier kon je mooi uit de wind zitten, alleen de vis liet het ook afweten, erg slechte vangsten. Gauw door naar de vierde wedstrijd, deze was aan het Hoendiep bij Hoogkerk, hier was het behalve goed weer ook goede vangsten met zelfs een uitschieter van 57 stuks verder nog aantallen van o.a. 41, 35, 32, en 23 de rest ving wat minder. Wedstrijd 5, ons eigen vertrouwde Peizerdiep, dit is over het algemeen een moeilijk water om vis te vangen maar deze keer liet het zich van de goede kant zien. De eerste drie zaten allemaal rond de 30 vissen met redelijke gewichten, een paar brasems kunnen het verschil maken, ook hier waren het Harrie Kregel, Jan Luinge en Geert Nieboer die de dienst uitmaakten, met respectievelijk 29, 33 en 33 stuks, juist die brasems gaven de doorslag waardoor ondanks het iets mindere aantal Harrie toch wist te winnen. Maar doordat de verschillen steeds klein bleven was het bij de laatste wedstrijd toch nog steeds spannend, deze werd vervist in het N.W. kanaal bij de zuivering achter het vliegveld, om 8 uur tijdens een kleine tussenstand bleek dat Jan nogal wat meer aantal had dan Harrie, spannend dus, op het eind had Jan er 31 en Harrie 18 maar ook nu gaf het gewicht de doorslag, Harrie had 2100 gram, Jan maar 600, hierdoor werd het algauw duidelijk dat Harrie Kregel het algemeen kampioenschap had gepakt voor Jan Luinge die met 217 stuks aantal kampioen was, Geert Nieboer wist de laatste wedstrijd te winnen waardoor Geert het gewicht kampioenschap wist te behalen, al met al een leuke en spannende competitie. Ben je hierdoor nou ook enthousiast geworden en wil je in plaats van vroeg op de zaterdag, gewoon s,ávonds lekker een paar uurtjes vissen en ook nog mooie vleesprijzen winnen, volgend jaar zijn we er weer met een avondcompetitie, ben jij er dan ook?, je bent van harte welkom bij 1 van onze wedstrijden. Je kan altijd bellen voor meer informatie naar 1 der bestuursleden.

Vierde wedstrijd 2022 Langweerder Wielen

Langweerder Wielen voor de echte wedstrijdvissers een welbekende plaats, men kon als men dat wilde ook naar de Fammensrakken een kanaaltje even verderop, hier maakten maar drie personen gebruik van, dat dit toch de beste keuze was bleek wel uit het feit dat hier de nr’s 1, 2, en 4 wegkwamen t.w. H.Kregel, B.Siegers en Jan Luinge, ze vingen allemaal redelijke aantallen met leuke gewichten. De meeste vissen en de meeste kilometers waren voor Harrie Kregel, hij ving zowel tussen de bruggen als op de steigers de meeste vis, ruim 100 stuks en 20 kilo. B.Siegers is na zijn terugkeer bij de vissers, bezig met een stijgende lijn ook nu een 2de plek met 49 vissen en 23 pond, Geert Nieboer wou weer naar zijn oude plek van vorig jaar(langweerder wielen) maar deze was al bezet door andere vissers mede daardoor kwam geert deze keer niet verder dan 23 stuks met een gewicht van 28 pond. De top van de netvissers gingen naar hun plek bij het pontje en vingen daar genoeg aantal maar wel kleine vis, 98 stuks en nog geen 3 kilo vis, de brasem liet het daar bijna volledig afweten. dit was ook het geval bij onze feedervissers, vader en zoon Gritter resp. 28 stuks en 13 pond en 31 stuks en 14 pond. Maar goed hoe dan ook, volgende keer beter, dan gaan we naar Mildam vlak bij Heerenveen. Tot dan.

Derde wedstrijd 2022 Birdaard

Birdaard, een klein plaatsje aan de Dokkumer E, ook een plek waar we met onze club nog niet eerder zijn geweest, dus voor iedereen een verrassing, mede daarom ook een onbekende visplek met vooral voor de netvissers, zoals ze het zelf omschreven, moeilijk om een goede plek te vinden voor je leefnet, nou viel dit volgens mij wel mee, maar daar de meesten van ons wat ouder worden en daardoor wat gezondheidsklachten hebben en dus wat minder ter been zijn wil men ook de auto achter de kont hebben, dit kan soms wel eens problemen opleveren maar over het algemeen is dit wel op te lossen als men even de tijd neemt om s’morgens, door middel van de auto, de plaats even goed te verkennen. ook nu is dat weer gelukt dus vissen maar, ook de ringvissers zochten hun plekje, dus het feest kon beginnen. Geen stroming dus er kon licht gevist worden en algauw kwamen de eerste vissen boven water, het bleek het meest te gaan om de blankvoorn en de blei met weinig tot geen brasem. de netvissers hadden wat meer last van de wind maar wisten hun visje toch te vangen, zo kwamen M.Luinge en R.Velema nog op respectievelijk 38 en 40 stuks, goed voor plek 1 en 2. Bleven de netvissers wat betreft de punten allemaal vlak bij elkaar, bij de ringvissers lag dit anders, daar stak H.Kregel er letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven uit, hij wist vooral midden in het dorp 114 stuks te vangen, de nummer twee kwam tot 38 stuks, dit was B.Siegers die een mooi plekje vlak bij de brug vond en daar niet is weg geweest. Verder waren de vangsten helaas matig, volgende keer beter zullen we maar zeggen, onze volgende wedstrijd gaat naar Langweerder Wielen en Fammensrakken hopenlijk met wat meer succes. Tot dan.

Tweede wedstrijd 2022 Workum.

Opnieuw naar Workum, deze keer op de planning twee weken na onze eerste wedstrijd, zelfde wateren, andere omstandigheden, s’morgens eerst nog wat regen, daarna bewolkt maar goed weer, nu alleen nog paaivis in de Horsea verder was dat gebeurd. Het water op onze stopplaats liet dit tenminste niet meer zien, de mannen op de lange stokken vingen wat meer aantal maar minder gewicht. Dat de brasem er toch nog wel was bewees Albert Kruijer hij ving vooral in de laatste uren nog de nodige brasems. De mannen in de Horsea hadden wat minder succes dan in de eerste wedstrijd, behalve wat verdwaalde brasems en een enkele karper en zeelt waren er weinig andere vissen zoals de kuitvreters, oorzaak hiervan zijn naar mijn mening de veel aanwezige aalscholvers die niet alleen de vis verjagen maar ook hele generaties vis opeten, helaas mag men hier niks tegen doen daar het een beschermde vogel is die niet bejaagd o.i.d. mag worden, toch wordt dit de laatste jaren steeds meer een probleem, en echt niet alleen voor de vissers, we moeten maar afwachten wat men hiermee gaat doen. verder met de wedstrijd, Harrie Kregel wist ze op het laatst toch nog weer te vinden, bij de brug van de doorgaande weg ving hij nog de nodige brasems en kwam zo tot een totaal van 36 stuks met een gewicht van 51 pond. de nr 2 van vorige keer Jan Luinge, liet het een beetje afweten maar hij moest dan ook wat eerder naar huis dan gepland, zijn resultaat 8 stuks en 10 pond, Geert Nieboer liep daardoor weer wat in, hij ving nog 29 stuks met een gewicht van 27 pond. zo zie je maar weer zelfde plek, andere omstandigheden, andere resultaten, tot onze volgende wedstrijd.

Eerste wedstrijd 2022: Workum i.p.v. Echtenerbrug

Geen Echtenerbrug na, geen visje te hebben gevangen tijdens het voorvissen. Het bestuur heeft na beraad besloten naar Workum te gaan, na slechte berichten van het thuisfront was dit 1 van de weinige plaatsen waar nog wat vis was te vangen met dank aan B.J.D. Op de plek aangekomen bleek algauw dat de vis al aan het paaien was, meestal geen goed teken wat betreft de vangst, want wees nu eerlijk sex gaat voor het eten, toch dachten niet alle vissen er zo over want er bleek wel degelijk een visje te vangen, zo ving Harrie Kregel in de Horsea, 78 stuks met een gewicht van 33 kilo, hieronder enkele leuke karpertjes en hele dikke brasems. Jan Luinge ging voor het aantal, en ving vlak bij de brug 70 stuks en ruim 25 kilo. Onze Feederspecialist Henk Gritter wist ook goed te vangen langs de snelweg met 29 stuks en ruim 21 kilo, met goede tweede zoonlief Ramon, hij ving 17 stuks en bijna 14 kilo. De langestokmannen deden het iets minder maar waren toch tevreden, met gewichten van 18 en 13 pond. Ook G.Nieboer ving redelijk, vooral de eerste uren, ruim 20 pond. Zo werd het ook nu weer een leuke wedstrijd met mooi weer, alleen de eerste uurtjes waren best nog wel fris met enkele graden boven nul, zo was er toch nog iets om over te zeuren want daar zijn we nederlanders voor natuurlijk.

Zevende en laatste wedstrijd 2021: Oldeboorn

Onze laatste zomerwedstrijd, half november, mooi weer, redelijke tot goede vangsten, de Boorne was het decor voor een mooie wedstrijd met, over het algemeen mooie vissen. Ook vandaag was het onze nog enige bewegende visser Harrie Kregel die de meeste vis ving, veel plekken, overal viel vis te vangen, het resultaat 212 vissen met een gewicht van 47 pond, vooral het smalle gedeelte midden in Oldeboorn leverde grote vissen op. De rest had besloten om niet teveel te gaan lopen en zoeken, maar ook dit leverde redelijk wat vis op, echtpaar Gritter ving 96 en 80 vissen bij de stopplaats bij de haven, Geert Nieboer ging, na een bewegend begin, ook al gauw op de kont zitten en kwam niet verder dan 78 vissen, Geert kan beter, maar de laatste tijd heeft hij teveel last van zijn rug om bovenin mee te doen…….. Onze netvisser Roel Velema had aan 1 plek genoeg voor 54 vissen en 12 pond. Zo eindigde onze zomercompetitie, opnieuw werden door Corona de eerste 2 wedstrijden afgelast, maar konden we toch nog 7 wedstrijden vissen, een jaar met mooie plekken en wisselende resultaten, eigenlijk zoals gebruikelijk met natuurlijk ook nu weer kampioenen(zie uitslagen). Gebeurde er dan niets ongebruikelijks, nou misschien het feit dat ons vissend echtpaar Jan en Ginie nog steeds bij elkaar zijn ondanks hun onderlinge resultaten, natuurlijk is het ook mooi dat B.Siegers nog altijd mee gaat te vissen en waar blijven de Feedervissers die in grote wedstrijden vaak de beste zijn maar bij de Rietvoorn nog niet mee doen om de hoogste plekken, overal zal een verklaring voor zijn maar het belangrijkste is toch nog altijd dat we een leuke en gezellige dag met elkaar hebben afsluitend met een hapje en een drankje bij Reinder. Tot volgend seizoen met hopelijk opnieuw 9 mooie wedstrijden, kan alvast verklappen dat we volgend jaar, op verzoek, wat later vertrekken.(zie wedstrijdprogramma 2022)

Zesde zomerwedstrijd 2021: Terhorne

Terhorne, een plek met vele mogelijkheden, havens en kanalen waaronder het Margrietkanaal en de Plankensloot, de laatste was bij de meeste vissers in trek, bij de brug vingen Jan en Ginie Gritter hun vis respectievelijk 55 en 69 vissen, opnieuw wist Ginie, Jan te verslaan, wederom een ander bed en een slapeloze nacht dus voor Ginie. Geert Nieboer daarentegen bleef bij de stopplaats midden in terhorne bij de parkeerplaats, weinig meters lopen, redelijk vis nl. 51 met een gewicht van 13 pond. Onze netvissers vonden, na een poging bij het Margrietkanaal, een mooi plekje op het eiland vlakbij de sluizen, het begin was goed het vervolg iets minder 14 en 16 mooie dikke voorns, te weinig natuurlijk vooral als je bedenkt dat we de hele dag regen hebben gehad, gelukkig was het niet koud. De winnaar van de dag kwam uit de grote haven, Harrie Kregel ving daar 91 stuks met een gewicht van 26 pond. Ook B. Siegers deed nog een poging maar haakte door het extreem slechte weer algauw af. Helaas matige resultaten maar zoals altijd komt er een nieuwe kans, volgende wedstrijd in Oldeboorn.

Vijfde zomerwedstrijd 2021: Emmeloord.

Het was alweer een paar jaar geleden dat we naar Emmeloord waren geweest, toen als stopplaats Van der Valk Hotel nu midden in Emmeloord. Het weer was prima, dus begonnen we met frisse moed aan onze 5de wedstrijd, de meeste vissers begonnen in de Lemstervaart, in het park een paar togen naar de Zwolsevaart en nog een paar anderen bleven midden in Emmeloord in de Urkervaart, achteraf bleek toch de Lemstervaart de beste keuze, wel een stuk minder dan de voorgaande keren maar Harrie Kregel ving hier nog 109 stuks met een gewicht van 26 pond ook nu moest er wel voor gewerkt worden want er moest vaak verplaatst worden om een paar vissen van 1 plek te vangen dit deed hij in het bos tussen beide bruggen. De mannen midden in Emmeloord hadden beduidend minder succes zij kwamen tot 25 vissen waaronder een toch wel bijzondere namelijk een giebel deze werd gevangen door Albert Kruijer. De vissers in de Zwolse vaart zaten op het kleine industrieterrein en vingen redelijk, Jan Luinge ving 50 vissen, Roel Velema 35, de gewichten vielen wat tegen met beiden 8 pond, ons vissende echtpaar Jan en Ginie Gritter vingen respectievelijk 52 en 41 vissen en werden daarmee 2de en 3de bij de ringvissers. Al met al een wat tegenvallende wedstrijd met matige resultaten het weer daarentegen maakte veel goed. Onze volgende wedstrijd gaat naar Terhorne. Tot dan.

Vierde zomerwedstrijd 2021: Uitwellingerga.

Een plek met veel mogelijkheden en deze werden dan ook ten volle benut, toch gingen ook nu weer de meeste vissers naar het Margrietkanaal de aantallen lieten wat te wensen over maar de gewichten maakten dit wel weer goed. Bij de netvissers waren het voornamelijk de feedervissers die het goed deden, zo ving H.Gritter in het kanaal 30 vissen met een gewicht van 26 pond goed voor de dagoverwinning bij de netvissers, zoonlief Ramon deed het ook goed, hij werd derde met 21 stuks en 19 pond. De nummer twee, Roel Velema viste voor de verandering ook met de feeder, hij ving “maar” 13 stuks maar wel met een gewicht van 24 pond. De ringvissers zijn wat vrijer in hun verplaatsingen wat meestal lijd tot betere vangsten, toch kwam ook hier de nummer 1 niet van zijn plek, Harrie Kregel viste in de Horsesloot op “zijn” plekkie waar hij al jaren heen gaat bij deze wedstrijd, hij moest er deze keer wel wat meer voor doen dan normaal want er word daar nl. zo weinig gevist dat het dichtgroeit, gewapend met snoei- en heggeschaar maakte hij zijn plek gereed om te vissen, de beloning was een vangst van 56 vissen met een gewicht van 95 pond. De nummer 2 kwam uit het Margrietkanaal, Geert Nieboer ving naast het bosje 29 stuks met een gewicht van 48 pond, natuurlijk ook nu weer met een speciaal voer, kippenvoer. De derde plaats was voor onze aantalvisser Jan Luinge hij ving in de Oppenhuizervaart 104 stuks, goed voor 15 pond beduidend kleinere vis dus maar dat deerde Jan niet. onze enige vrouwelijke visser Ginie ving hetzelfde gewicht, 15 pond dus maar met precies de helft van de vissen van Jan namelijk 52 stuks. Ook Lammert Pleiter deed het goed met 28 vissen en 25 pond. Mede door het mooie weer kunnen we spreken van een zeer geslaagde visdag. Onze volgende wedstrijd is op 25 September, dan gaan we naar Emmeloord, Tot dan.

Derde zomerwedstrijd 2021: Phonejagt.

Het P. Margrietkanaal, een moeilijk te bevissen water met veel scheepvaart, ook deze keer was dit niet anders, op de kant liet de vis het een beetje afweten in tegenstelling tot de week voor de wedstrijd, misschien was de feeder wel de oplossing maar er zijn toch nog steeds weinig Peizer vissers die hier echt van houden. Degene die eigenlijk altijd met de feeder vist was er nu niet bij nl. H.Gritter, Roel Velema daarentegen ging wel voor deze uitdaging en dat ging hem best redelijk af, het gevolg 20 vissen met een gewicht van bijna 20 pond, goed voor de 1ste plaats bij de netvissers. De 1ste plek bij de ringvissers ging naar H.Kregel met 79 stuks en 32 pond, hij ving de vis in de nabij gelegen Harinxmakanaal langs het kantje, Jan Luinge was bij hem en ving 56 stuks en 17 pond, de nummer drie deze keer ook een vermelding waard, was L.Pleiter hij ving zijn vis in Wartena samen met zijn maat A.Kruijer. De weersvoorspelling was voor deze dag ook nog eens slecht, maar gelukkig zaten ze er weer eens naast, met alleen het eerste uur wat regen, daarna werd het alleen maar beter met het weer maar minder met de vangsten, al met al een teleurstellende dag.

Tweede zomerwedstrijd 2021: LangweerderWielen/Fammensrakken.

Een plek met groot water(L.Wielen) en klein water(Fammensrakken), het was voor de meeste vissers een weerzien na jaren met deze wateren en het bleek algauw dat er hier maar weinig meer gevist word. Dat dit over het algemeen gunstig is voor de aanwezigheid van vis bleek vooral in het begin- uren, de vis was direct actief en had er zin in. Geert Nieboer was als enige blijven hangen op de eerste stopplaats de Langweerder Wielen, Geert ving de gehele dag gestaag door met regelmatig brasem, volgens eigen zeggen was dit het gevolg van zijn nieuw aas t.w. mais, of dit ook werkelijk de reden was weten we niet maar hij ving 62 stuks met een gewicht van 61 pond, deze wedstrijd goed voor de eerste plaats. Harrie Kregel vorige wedstrijd de winnaar, ging zoals de meesten naar Fammensrakken, hier ving hij, tussen de beide bruggen 86 stuks en 51 pond, goed voor de 2de plaats, Jan Luinge begon ook tussen de bruggen ving in het begin wat meer aantal dan Harrie maar ving minder brasem, hij was goed voor 66 vissen en ruim 22 pond. Onze Feedervisser Henk Gritter wist deze keer zijn zoon wel te verslaan, in de buurt van het Jentjesmeer ving hij 33 stuks met een gewicht van 45 pond, ook Roel Velema deed het goed bij het pontje ving hij met de gewone hengel 65 stuks en bijna 20 pond,zijn medevissers die op dezelfde plek zaten deden het weliswaar iets minder maar konden ook terugzien op een mooie dag met redelijke vangsten. Eeuwige rivalen aan het viswater maar toch al jaren getrouwd, Jan en Ginie Gritter zaten op “hun” stekkie vlak bij de brug van Fammensrakken met het voorvissen een topstek maar nu viel het toch enigszins tegen vergeleken met de week ervoor, maar ook zij keken tevreden terug op deze dag met vangsten van respectievelijk 55 stuks en 21 pond en Ginie had ze wat kleiner 67 stuks en 18 pond. Patrick Hagenauw had op het laatst naar eigen zeggen teveel last van de boten maar mocht ook niet klagen met een vangst van 32 stuks en 17 pond”. Het weer was geweldig en daarom kunnen we ook deze tweede wedstrijd terugzien op een mooie en succesvolle visdag. De stand na twee wedstrijden vind U op onze website onder de link “uitslagen”.

Eerste zomerwedstrijd 2021: Driewegsluis.

Driewegsluis, een plek waar twee riviertjes bij elkaar komen, t.w. de Linde en de Tjonger, omringt door een prachtig natuurgebied met vele fietspaden, maar deze keer ook een plek met twee gezichten, het grote kanaal liet het echt afweten, dit betekende voor de niet lopers een tegenvaller, een enkele vis van ook nog bescheiden formaat. Op het zg. eiland achter het restaurant daar was het beter toeven, Harrie Kregel ving daar vooral de eerste uren uitstekend met de nodige brasems, Jan Luinge, meegelopen met Harrie begon op het kantje en dat viel toch wat tegen. Na vele plekjes en de tip om toch ook maar te gaan zitten begon ook Jan te vangen met ook brasem tussendoor. ondanks de eerste magere uren van Jan eindigde hij toch nog redelijk met 55 vissen en 26 pond. Ook Jan en Ginie gritter hadden weliswaar wat verderop, voor deze plek gekozen, het stroomde er echter behoorlijk, wat de visserij bemoeilijkte, desondanks wist vrouw Ginie toch weer manlief Jan te verslaan met een vangst van 54 vissen en 33 pond, vandaag goed voor de 2de plaats, achter Harrie hij ving 78 vissen met een gewicht van bijna 60 pond. De nr’s 1 t/m. 4 kwamen van het eiland, pech voor de kanaalvissers, hier had de eerste visser, Ramon Gritter, wel de jongste trouwens, 7 stuks goed voor ruim 10 pond. Al Met al toch een leuke wedstrijd om dit seizoen mee te beginnen, ook al omdat het weer zich van zijn goede kant liet zien. Geert Nieboer ook een begenadigd visser, besloot er een wandeltocht van te maken. Ondanks dat Geert, volgens eigen zeggen, niet meer kan lopen, ging hij toch maar even kijken bij de eilandgangers die dus wel vis vingen, alleen was hij vergeten om zijn hengel mee te nemen, zodoende ving Geert deze dag maar 14 vissen, goed voor een 6de plek. Volgende keer beter Geert. Voor de rest van de vissers waren de vangsten nog minder dus een schrale troost, het kan alleen maar beter de volgende wedstrijd.

Wedstrijd 2020: IJlst.

In IJlst was er deze keer voor ieder wat wils, er was goed aantal te vangen maar daar moest je wel wat voor doen namelijk veel verkassen, ook voor de “zitters” onder ons was er redelijk tot goed te vangen. Veel lopen en dan het geluk hebben om meer dan 160 vissen te vangen op een plek, dit overkwam Harrie Kregel, een eenmansplek in een klein insteekhaventje bezorgde hem in totaal 225 vissen met een gewicht van 48 pond. Ook Geert Nieboer deed eindelijk weer eens van zich spreken, na een valse start in de eerste twee wedstrijden wist Geert nu 196 vissen te vangen met een gewicht van ruim 30 pond, in het haventje van de Kerksloot. Jan Gritter kon zich eindelijk eens weer op de borst slaan, hij versloeg na twee nederlagen op rij, vrouwlief Ginie, werd tijd ook want hij vond dat alleen slapen toch maar niks. Kameraden verenigt U, zo zullen Arjan en Henk Gritter hebben gedacht, ze zaten net niet bij elkaar op schoot maar besloten toch mooi dicht bij en naast elkaar te gaan zitten bij de ingang van de verenigingshaven midden in IJlst, Arjan met de gewone hengel wist dit onderling wedstrijdje te winnen met 65 vissen en 14 pond, Henk kwam met de feeder niet verder dan 41 vissen en 12 pond. De mannen met een bijna vast plekje in de Geeuw, te weten Martinus Luinge en Roel Velema hebben daar wel eens veel meer vis gevangen, maar waren toch redelijk tevreden met hun respectievelijk 57 en 48 vissen. Jan luinge liet het een beetje afweten, maar wist toch nog 75 vissen te vangen. Toch weet Jan een ding zeker, hij gaat niet weer naast Harrie Kregel staan. Albert Kruijer daarentegen begint steeds beter de voorns te vinden, eerder een echte brasemvisser, de laatste wedstrijden toch steeds meer aantal namelijk 88 vissen en 18 pond. Ik wil deze keer eens iemand in het zonnetje zetten die misschien niet altijd veel vangt maar altijd goed gemutst is en nog belangrijker, hij is er altijd bij, ondanks zijn niet al te beste lichamelijke gesteldheid, weer of geen weer, Lammert Pleiter gaat mee. Met hulp van vismaat Albert Kruijer word hij letterlijk en figuurlijk op de plaats neergezet, respect Lammert en Albert. Lammert wist deze keer ook nog eens dicht bij zijn pr.( 45 ) te komen, hij ving 38 vissen goed voor 11 pond. Het weer was geweldig, geen wind en bijna geen zon maar toch een aangename 18 graden.

Wedstrijd 2020: Uitwellingerga.

Uitwellingerga, een plek met zoveel mogelijkheden binnen een straal van twee kilometer, wat te denken van het zeer visrijke Margrietkanaal, zo dachten deze dag althans, de meeste van de deelnemers. dat dit even anders uitpakte bleek wel uit het feit dat er eigenlijk maar twee vissers waren die in dit water nog enigzins succes hadden en dat waren H.Gritter met 25 stuks en 37 pond en R.Velema met 12 stuks en ruim 15 pond deze jongens visten met de feeder, de mannen met de gewone hengel vingen weinig tot geen vis. zoals ik al zei, er is veel meer water in de buurt en dat bleek deze keer ook een betere keuze, zo vingen Jan en Ginie Gritter tegen de negentig vissen in de Oppenhuizervaart, weliswaar weinig brasem maar veel goeie voorns, gemiddeld 100 gram, Jan Luinge was deze dag echt uit op aantal en dat lukte, eerst mee met Harrie Kregel in de Horsesloot, in het begin erg goed, later ving Jan de vis in Uitwellingerga zelf, in de oppenhuizervaart, het eindresultaat was 134 stuks en bijna 31 pond. Albert Kruijer begon in de Horse en eindigde daar ook met 67 stuks en 18 pond, ook de topper van vandaag kwam uit de Horsesloot, Harrie Kregel bleef in tegenstelling tot Jan Luinge wel op zijn plek, en kreeg de brasems aardig aan de praat, hij ving 111 stuks met een gewicht van bijna 80 pond. Het weer werkte ook nog mee dus was het ondanks of dankzij de slechte en goede vangsten toch weer een geslaagde dag.

Jubileum/koppelwedstrijd 2020.

Op 15 Augustus werd onze jubileumwedstrijd gehouden met een koppelwedstrijd in de Engelenvaart bij Heerenveen. Onder werkelijk ideale weersomstandigheden, geen wind en zeer aangename temperaturen werd het een prachtige dag. Er hadden zich 18 vissers aangemeld, 9 koppels dus. S’morgens om half 8 zochten de vissers een mooi plekje langs het kanaal, het werd algauw duidelijk dat er goed vis aanwezig was, daar er vanaf het begin direct werd gevangen, zowel kleinere alsook de grotere exemplaren. Aangezien alle vis telde werden ook de kleinere jongens met gejuich ontvangen, er werd in het net gevist en op het eind kwam het bestuur langs om te tellen en te wegen daarna werd de vis weer in hetzelfde water teruggezet. Het werd een mooie dag met redelijke tot goede vangsten. Individueel was het Harrie Kregel met 103 stuks en bijna 20 pond die de meeste punten behaalde, maar ja, het is een koppelwedstrijd dus je weet het maar nooit, ook Geert Nieboer met 90 stuks maar aanzienlijk kleinere vis en Arjan Gritter met 77 stuks en ook mooie vis, deden het goed. Ook de wat oudere vissers stonden hun mannetje, zo wist “Good Old” Aise de Boer 34 vissen met gemiddeld 100 gram te vangen, mooie vis dus. Anton Meijer doet het bijna altijd goed in de koppelwedstrijd zo ook nu met 42 vissen en 3800 gram, ook onze enige vrouwelijke visser, Ginie Gritter wist redelijk te vangen, hoewel ze regelmatig “manlief” Jan weet te verslaan lukte dat deze keer niet, dus denk ik zomaar dat Jan deze nacht alleen heeft geslapen, (ps. misschien ook wel zo lekker met deze hoge temperaturen.) Tot slot Martijn Speelman, hij overtrof zichzelf met 25 stuks waaronder een paar mooie brasems, dit was ruim voldoende om samen met Harrie Kregel algemeen kampioen te worden, ze kwamen tot 277 punten. Aantal kampioen werden Geert Nieboer en Anton Meijer met 132 stuks. Het gewicht kampioenschap ging naar het koppel Albert Kruijer en Jan Hovinga met 7700 gram. Na de prijsuitreiking(waardebonnen voor de kampioenen) bleek dat iedereen ook nog een mooie vleesprijs mee naar huis mocht nemen, dit in het kader van ons 70 jarig jubileum. Al met al een zeer geslaagde dag die werd afgesloten met een barbeque voor de vissers met eventuele partners, ook dit werd een gezellige boel met natuurlijk de nodige sterke verhalen waarin de vissen later op de avond alleen maar groter werden, dit had als voordeel dat men automatisch op 1,5 meter van af de buurman bleef. De gehele uitslag van deze koppelwedstrijd staat trouwens vermeld op onze website onder de link “uitslagen”

Wedstrijd 2020: Tacozijl/Langesloot

De wedstrijd Tacozijl werd geen Tacozijl maar Langesloot, vanwege de afgesloten toegang naar het gat konden we daar niet vissen, het alternatief lag dichtbij, het kanaal 1 km. verderop bij de brug van de Langesloot, het is een redelijk druk bevaard kanaal waar men de week ervoor erg goed had gevangen met goede aantallen en ook mooie brasemvangsten waren hier zeker mogelijk. Het werd toch even andere koek, voor de meesten was het hard werken voor een visje, maar zoals altijd waren er ook nu weer uitzonderingen in dit geval twee. Henk Gritter ving aan de feeder 15 brasems met nog wat andere vis en kwam tot een totaal 40 stuks met een gewicht van ongeveer 35 pond, goed voor 212 punten, alleen Harrie Kregel deed het nog beter, tegenover het gat bij Tacozijl ving hij 67 vissen met een gewicht van 28 kilo, behalve vele brasems, wisten ook de grondels het aas te vinden, wat nogal eens tot ergernis leidde, toen het de laatste anderhalf uur ook nog begon te regenen hielden veel vissers het voor gezien. Jan Luinge overigens ving deze wedstrijd het hoogste aantal nl. 77 stuks, het kostte hem wel een paar natte voeten, want ja, de mooiste plekjes zijn meestal moeilijk te bereiken. Al met al een wedstrijd met over het algemeen tegenvallende resultaten, voor velen natuurlijk gewoon een reden om het de volgende wedstrijd beter te doen, deze is op 29 augustus in westergeest.

Avondcompetitie 2020

Geachte Leden, eindelijk was het zover, na een paar maand corona, konden we weer los, weliswaar zes weken later dan anders maar we konden toch beginnen met onze avondcompetitie. Geen 6 maar 4 wedstrijden maar goed, de eerste wedstrijd werd al bijna tra-ditiegetrouw gehouden in het Peizerdiep bij de Molenbrug, omdat we een stuk later waren dan vorig jaar, was de paaivis niet meer aanwezig, daardoor mindere vangsten met zelfs een paar nullen. Er waren nog 2 uit-zonderingen nl. Harrie en Geert zij vingen nog 28 stuks, alleen Harrie had er een brasem bij vandaar de eerste plek. De tweede wedstrijd werd ook in het Peizerdiep gehouden maar nu een stuk noordelijker in de buurt van Hoogkerk in het Koningsdiep, dit wil nog wel eens behoorlijk stromen, zo ook nu, of dit nu de oorzaak was van de tegenvallende vangsten weet ik niet, maar er was maar 1 persoon die nog een goede vangst had in het Koningsdiep en dat was Geert Nieboer met 32 stuks, maar baas boven baas, want er was ook nog iemand die liever in het Peizerdiep zat en de stoute loopschoenen aantrok voor een gang naar het nabijgelegen water, het gevolg was veel minder stroming en veel meer vis, Harrie wist 62 stuks te vangen met een gewicht van ruim 5 kg. hiermee was hij opnieuw de dagwinnaar. Onze derde wedstrijd ging naar het Noordwillemskanaal achter Glimmen, een prachtige plek met aan beide kanten van het kanaal bos. In het verle-den waren we hier vaak goede vangsten alleen nu was het echter huilen met pet op, de dagwinnaar had slechts 9 visjes met een gewicht van 8 ons, om een lang verhaal kort te maken: kloten. De vierde en tevens laatste wedstrijd was opnieuw in het Noordwillems-kanaal, deze keer bij de padvinders bij Haren, de vangsten waren net als het weer, slecht, stralend weer met de hele avond regen. Ondanks dat, ook nu weer dezelfde winnaar, al met al een tegenvallende competitie met een stuk mindere vangst als vorig jaar, maar om positief te eindigen, zoals altijd waren er ook deze keer weer kampioenen, in de a-klasse was H.Kregel de algemeen kampioen met 225 Punten, aantal kampioen werd G.Nieboer met 68 stuks en het gewicht kampioenschap was voor A.Kruiyer met 4000 Gram. De B-Klasse werd een prooi voor G.Gritter met 47 punten, het meeste aantal in deze klasse was voor J.Wolters met 25 stuks, gewicht kampioen werd J.Luinge met 1400 Gram maar wel een wedstrijd minder. Rest mij nog te vertellen dat we de zomercompetitie gaan starten op 25 Juli en dan gaan we naar Tacozijl. Vertrek 5.00 uur, aanwezig om 4.30 uur. Tot dan.