Verslagen

Wedstrijd IJlst

In IJlst was er deze keer voor ieder wat wils, er was goed aantal te vangen maar daar moest je wel wat voor doen namelijk veel verkassen, ook voor de “zitters” onder ons was er redelijk tot goed te vangen. Veel lopen en dan het geluk hebben om meer dan 160 vissen te vangen op een plek, dit overkwam Harrie Kregel, een eenmansplek in een klein insteekhaventje bezorgde hem in totaal 225 vissen met een gewicht van 48 pond. Ook Geert Nieboer deed eindelijk weer eens van zich spreken, na een valse start in de eerste twee wedstrijden wist Geert nu 196 vissen te vangen met een gewicht van ruim 30 pond, in het haventje van de Kerksloot. Jan Gritter kon zich eindelijk eens weer op de borst slaan, hij versloeg na twee nederlagen op rij, vrouwlief Ginie, werd tijd ook want hij vond dat alleen slapen toch maar niks. Kameraden verenigt U, zo zullen Arjan en Henk Gritter hebben gedacht, ze zaten net niet bij elkaar op schoot maar besloten toch mooi dicht bij en naast elkaar te gaan zitten bij de ingang van de verenigingshaven midden in IJlst, Arjan met de gewone hengel wist dit onderling wedstrijdje te winnen met 65 vissen en 14 pond, Henk kwam met de feeder niet verder dan 41 vissen en 12 pond. De mannen met een bijna vast plekje in de Geeuw, te weten Martinus Luinge en Roel Velema hebben daar wel eens veel meer vis gevangen, maar waren toch redelijk tevreden met hun respectievelijk 57 en 48 vissen. Jan luinge liet het een beetje afweten, maar wist toch nog 75 vissen te vangen. Toch weet Jan een ding zeker, hij gaat niet weer naast Harrie Kregel staan. Albert Kruijer daarentegen begint steeds beter de voorns te vinden, eerder een echte brasemvisser, de laatste wedstrijden toch steeds meer aantal namelijk 88 vissen en 18 pond. Ik wil deze keer eens iemand in het zonnetje zetten die misschien niet altijd veel vangt maar altijd goed gemutst is en nog belangrijker, hij is er altijd bij, ondanks zijn niet al te beste lichamelijke gesteldheid, weer of geen weer, Lammert Pleiter gaat mee. Met hulp van vismaat Albert Kruijer word hij letterlijk en figuurlijk op de plaats neergezet, respect Lammert en Albert. Lammert wist deze keer ook nog eens dicht bij zijn pr.( 45 ) te komen, hij ving 38 vissen goed voor 11 pond. Het weer was geweldig, geen wind en bijna geen zon maar toch een aangename 18 graden.

Wedstrijd Uitwellingerga

Uitwellingerga, een plek met zoveel mogelijkheden binnen een straal van twee kilometer, wat te denken van het zeer visrijke Margrietkanaal, zo dachten deze dag althans, de meeste van de deelnemers. dat dit even anders uitpakte bleek wel uit het feit dat er eigenlijk maar twee vissers waren die in dit water nog enigzins succes hadden en dat waren H.Gritter met 25 stuks en 37 pond en R.Velema met 12 stuks en ruim 15 pond deze jongens visten met de feeder, de mannen met de gewone hengel vingen weinig tot geen vis. zoals ik al zei, er is veel meer water in de buurt en dat bleek deze keer ook een betere keuze, zo vingen Jan en Ginie Gritter tegen de negentig vissen in de Oppenhuizervaart, weliswaar weinig brasem maar veel goeie voorns, gemiddeld 100 gram, Jan Luinge was deze dag echt uit op aantal en dat lukte, eerst mee met Harrie Kregel in de Horsesloot, in het begin erg goed, later ving Jan de vis in Uitwellingerga zelf, in de oppenhuizervaart, het eindresultaat was 134 stuks en bijna 31 pond. Albert Kruijer begon in de Horse en eindigde daar ook met 67 stuks en 18 pond, ook de topper van vandaag kwam uit de Horsesloot, Harrie Kregel bleef in tegenstelling tot Jan Luinge wel op zijn plek, en kreeg de brasems aardig aan de praat, hij ving 111 stuks met een gewicht van bijna 80 pond. Het weer werkte ook nog mee dus was het ondanks of dankzij de slechte en goede vangsten toch weer een geslaagde dag.

Jubileum/koppelwedstrijd

Op 15 Augustus werd onze jubileumwedstrijd gehouden met een koppelwedstrijd in de Engelenvaart bij Heerenveen. Onder werkelijk ideale weersomstandigheden, geen wind en zeer aangename temperaturen werd het een prachtige dag. Er hadden zich 18 vissers aangemeld, 9 koppels dus. S’morgens om half 8 zochten de vissers een mooi plekje langs het kanaal, het werd algauw duidelijk dat er goed vis aanwezig was, daar er vanaf het begin direct werd gevangen, zowel kleinere alsook de grotere exemplaren. Aangezien alle vis telde werden ook de kleinere jongens met gejuich ontvangen, er werd in het net gevist en op het eind kwam het bestuur langs om te tellen en te wegen daarna werd de vis weer in hetzelfde water teruggezet. Het werd een mooie dag met redelijke tot goede vangsten. Individueel was het Harrie Kregel met 103 stuks en bijna 20 pond die de meeste punten behaalde, maar ja, het is een koppelwedstrijd dus je weet het maar nooit, ook Geert Nieboer met 90 stuks maar aanzienlijk kleinere vis en Arjan Gritter met 77 stuks en ook mooie vis, deden het goed. Ook de wat oudere vissers stonden hun mannetje, zo wist “Good Old” Aise de Boer 34 vissen met gemiddeld 100 gram te vangen, mooie vis dus. Anton Meijer doet het bijna altijd goed in de koppelwedstrijd zo ook nu met 42 vissen en 3800 gram, ook onze enige vrouwelijke visser, Ginie Gritter wist redelijk te vangen, hoewel ze regelmatig “manlief” Jan weet te verslaan lukte dat deze keer niet, dus denk ik zomaar dat Jan deze nacht alleen heeft geslapen, (ps. misschien ook wel zo lekker met deze hoge temperaturen.) Tot slot Martijn Speelman, hij overtrof zichzelf met 25 stuks waaronder een paar mooie brasems, dit was ruim voldoende om samen met Harrie Kregel algemeen kampioen te worden, ze kwamen tot 277 punten. Aantal kampioen werden Geert Nieboer en Anton Meijer met 132 stuks. Het gewicht kampioenschap ging naar het koppel Albert Kruijer en Jan Hovinga met 7700 gram. Na de prijsuitreiking(waardebonnen voor de kampioenen) bleek dat iedereen ook nog een mooie vleesprijs mee naar huis mocht nemen, dit in het kader van ons 70 jarig jubileum. Al met al een zeer geslaagde dag die werd afgesloten met een barbeque voor de vissers met eventuele partners, ook dit werd een gezellige boel met natuurlijk de nodige sterke verhalen waarin de vissen later op de avond alleen maar groter werden, dit had als voordeel dat men automatisch op 1,5 meter van af de buurman bleef. De gehele uitslag van deze koppelwedstrijd staat trouwens vermeld op onze website onder de link “uitslagen”

Wedstrijd Tacozijl/Langesloot

De wedstrijd Tacozijl werd geen Tacozijl maar Langesloot, vanwege de afgesloten toegang naar het gat konden we daar niet vissen, het alternatief lag dichtbij, het kanaal 1 km. verderop bij de brug van de Langesloot, het is een redelijk druk bevaard kanaal waar men de week ervoor erg goed had gevangen met goede aantallen en ook mooie brasemvangsten waren hier zeker mogelijk. Het werd toch even andere koek, voor de meesten was het hard werken voor een visje, maar zoals altijd waren er ook nu weer uitzonderingen in dit geval twee. Henk Gritter ving aan de feeder 15 brasems met nog wat andere vis en kwam tot een totaal 40 stuks met een gewicht van ongeveer 35 pond, goed voor 212 punten, alleen Harrie Kregel deed het nog beter, tegenover het gat bij Tacozijl ving hij 67 vissen met een gewicht van 28 kilo, behalve vele brasems, wisten ook de grondels het aas te vinden, wat nogal eens tot ergernis leidde, toen het de laatste anderhalf uur ook nog begon te regenen hielden veel vissers het voor gezien. Jan Luinge overigens ving deze wedstrijd het hoogste aantal nl. 77 stuks, het kostte hem wel een paar natte voeten, want ja, de mooiste plekjes zijn meestal moeilijk te bereiken. Al met al een wedstrijd met over het algemeen tegenvallende resultaten, voor velen natuurlijk gewoon een reden om het de volgende wedstrijd beter te doen, deze is op 29 augustus in westergeest.

Avondcompetitie 2020

Geachte Leden, eindelijk was het zover, na een paar maand corona, konden we weer los, weliswaar zes weken later dan anders maar we konden toch beginnen met onze avondcompetitie. Geen 6 maar 4 wedstrijden maar goed, de eerste wedstrijd werd al bijna tra-ditiegetrouw gehouden in het Peizerdiep bij de Molenbrug, omdat we een stuk later waren dan vorig jaar, was de paaivis niet meer aanwezig, daardoor mindere vangsten met zelfs een paar nullen. Er waren nog 2 uit-zonderingen nl. Harrie en Geert zij vingen nog 28 stuks, alleen Harrie had er een brasem bij vandaar de eerste plek. De tweede wedstrijd werd ook in het Peizerdiep gehouden maar nu een stuk noordelijker in de buurt van Hoogkerk in het Koningsdiep, dit wil nog wel eens behoorlijk stromen, zo ook nu, of dit nu de oorzaak was van de tegenvallende vangsten weet ik niet, maar er was maar 1 persoon die nog een goede vangst had in het Koningsdiep en dat was Geert Nieboer met 32 stuks, maar baas boven baas, want er was ook nog iemand die liever in het Peizerdiep zat en de stoute loopschoenen aantrok voor een gang naar het nabijgelegen water, het gevolg was veel minder stroming en veel meer vis, Harrie wist 62 stuks te vangen met een gewicht van ruim 5 kg. hiermee was hij opnieuw de dagwinnaar. Onze derde wedstrijd ging naar het Noordwillemskanaal achter Glimmen, een prachtige plek met aan beide kanten van het kanaal bos. In het verle-den waren we hier vaak goede vangsten alleen nu was het echter huilen met pet op, de dagwinnaar had slechts 9 visjes met een gewicht van 8 ons, om een lang verhaal kort te maken: kloten. De vierde en tevens laatste wedstrijd was opnieuw in het Noordwillems-kanaal, deze keer bij de padvinders bij Haren, de vangsten waren net als het weer, slecht, stralend weer met de hele avond regen. Ondanks dat, ook nu weer dezelfde winnaar, al met al een tegenvallende competitie met een stuk mindere vangst als vorig jaar, maar om positief te eindigen, zoals altijd waren er ook deze keer weer kampioenen, in de a-klasse was H.Kregel de algemeen kampioen met 225 Punten, aantal kampioen werd G.Nieboer met 68 stuks en het gewicht kampioenschap was voor A.Kruiyer met 4000 Gram. De B-Klasse werd een prooi voor G.Gritter met 47 punten, het meeste aantal in deze klasse was voor J.Wolters met 25 stuks, gewicht kampioen werd J.Luinge met 1400 Gram maar wel een wedstrijd minder. Rest mij nog te vertellen dat we de zomercompetitie gaan starten op 25 Juli en dan gaan we naar Tacozijl. Vertrek 5.00 uur, aanwezig om 4.30 uur. Tot dan.